Ekonomi

DTÖ, Türk çeliğine ek vergi getiren ABD’yi haksız buldu

Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ), eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin ortasında Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerden çelik ve alüminyum ithalatına getirilen ek tarifelerin küresel ticaret kurallarını ihlal ettiğini açıkladı.

Dünya Ticaret Örgütü, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde Türkiye’nin de aralarında bulunduğu ülkelerden yapılan çelik ve alüminyum ithalatına uygulanan ek gümrük vergilerinin küresel ticaret kurallarını ihlal ettiğini açıkladı. DTÖ, “ulusal güvenlik kaygılarını” gerekçe göstererek, Trump’ın söz konusu vergileri uygulaması karşısında ABD’nin iddialarının gerçekçi olmadığını belirterek, ek vergilerin “savaş veya herhangi bir acil durum anında” gelmediğini belirtti.

DTÖ Uyuşmazlık Çözümü Paneli, Türkiye, Çin, Norveç ve İsviçre’nin Trump’ın çelik ve alüminyum ithalatına yönelik 2018 tarifelerine itiraz etmesinden sonra ABD’yi haksız buldu. Rusya ve Hindistan’ın vergilere itiraz etme kararı şimdi belirsizliğini koruyor.

DTÖ’den yapılan açıklamada, ABD’nin ticaret politikasını uyumlaştırması gerektiğinin altı çizildi. DTÖ, ABD’nin karara uymaması durumunda şikayetçi ülkelerin DTÖ kuralları çerçevesinde ABD’ye misilleme niteliğinde tarifeler uygulama hakkına sahip olduğunu, ABD’nin ise karara itiraz edebileceğini belirtti.

ABD vergilerin arkasında durdu

DTÖ’nün kararı karşısında ABD yönetimi, kararı şiddetle kınadığını ve Trump’ın koyduğu vergileri kaldırmayacağını açıkladı. ABD Ticaret Temsilci Yardımcısı Adam Hodge, DTÖ üyelerinin ulusal güvenlik kararlarını sorgulama yetkisine sahip olmadığını belirterek, “Biden yönetimi, çelik ve alüminyum endüstrilerimizin uzun vadeli olmasını sağlayarak ABD’nin ulusal güvenliğini korumayı taahhüt ediyor. ABD 70 yılı aşkın bir süredir DTÖ’nün ulusal güvenlik meseleleriyle ilgili çatışmalarını çözmekle uğraşıyor. “ABD, temel güvenliği konusunda karar vermeyi DTÖ panellerine bırakmayacak.”

2018 yılında ABD Başkanı Donald Trump, dünyanın dört bir yanından çelik ve alüminyum ithalatını kısıtlamak için ulusal güvenliği koruma gerekçesiyle ABD’ye yapılan çelik ithalatına ek tarifeler uygulamaya karar verdi. Söz konusu kararın DTÖ kurallarına aykırı olduğunu belirten Türkiye, Çin, Norveç, İsviçre, Hindistan ve Rusya. Kararı DTÖ’ye götürerek ABD’ye şikayet etti. Amerika Birleşik Devletleri, vergileri artırma kararını, DTÖ’nün Tarifeler ve Ticaret Genel Anlaşması’nın bir unsurunda belirtilen “uluslararası ilişkilerde savaş veya diğer acil durumlarda” uygulanabileceği kuralına bağlamıştı. Ancak konuyu inceleyen misyonlu DTÖ delegasyonları, Trump’ın vergi artışının uluslararası ilişkilerde savaş veya diğer acil durumlarda uygulanmadığını ve bu nedenle ticari taahhütlerini bozmak için “ulusal güvenlik” muafiyetine başvuramayacağını belirledi. – CENEVRE

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu