Ekonomi

Çin beklenenden fazla büyüdü

Çin ekonomisi, üç yıllık katı pandemi kısıtlamalarının sona ermesinin ardından tüketicilerin harcama çılgınlığına girmesiyle 2023’e sağlam bir başlangıç ​​yaptı.

Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre 2023’ün ilk çeyreğinde Çin ekonomisi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 büyüdü. Ekonomistler yüzde 4 büyüme bekliyordu. 2022’nin son çeyreğinde ise büyüme yüzde 2,9 oldu. 2023’ün ilk çeyreğinde GSYİH bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,2 büyüdü. Ekonomistlere göre bu ekonomik hareketin temel nedeni hanehalkı harcamalarındaki artış ve artan fabrika faaliyetleridir.

İngiliz BBC Televizyonu “Hanehalkı tüketiminin ana göstergesi bir önceki yıla göre yüzde 10,6 arttı. Aynı zamanda ülkedeki fabrikaların üretimi de tahminlerin biraz altında olsa da yüzde 3,9 arttı” dedi. Tüm bunların ortasında, ülkenin havayolu endüstrisi için de güçlü bir toparlanma belirtileri görüldü. Çin Sivil Havacılık İdaresi bilgileri, geçen ay 45 milyondan fazla yolcunun seyahat ettiğini gösterdi; bu, geçen yılın bire bir döngüsünden neredeyse üç kat daha fazla.

ING’nin Çin baş ekonomisti Iris Pang, 2023’ün tamamı için büyüme hedefini yüzde 5 olarak belirleyen Çin hükümetinin bu hedefe ulaşmak için altyapı yatırımlarına hız vermesi gerektiğini söyledi. İkinci çeyrek için GSYİH büyüme varsayımını yüzde 6 olarak ortaya koyan Pang, 2023’ün tamamı için büyüme tahminini de yüzde 5 olarak koruduğunu belirtti.

Öte yandan, Çin’in Sıfır-COVID politikasının sona ermesinin ardından ekonomik toparlanmanın rayında olduğunu göstermesi ve talep görünümünü güçlendirmesiyle petrol yükseldi. ABD ham petrolü, Pazartesi günü dört haftanın en büyük günlük düşüşü olan yüzde 2’yi kapattıktan sonra varil başına 81 doların üzerine çıktı.

IMF: Önümüzdeki 5 yılda küresel büyümeye en büyük katkı Çin’den gelecek

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun Nisan 2023 sayısını “Zorlu Bir İyileşme” başlığıyla yayınladı. Çin’i yüzde 12,9 ile Hindistan ve yüzde 11,3 ile ABD takip edecek.

Tahminlere göre Çin’in büyümedeki payı ABD’nin iki katı olacak. IMF, raporunda 2023 küresel büyüme tahminini yüzde 2,9’dan yüzde 2,8’e, 2024 tahminini ise yüzde 3,1’den yüzde 3’e düşürdü. Raporda, sıkı para politikası ve Ukrayna’daki savaşın neden olduğu mali şube geriliminin yüksek belirsizlik ve riskler yarattığına dikkat çekildi.

Avrupa borsaları, Çin ekonomisindeki güçlü toparlanmayla yükseldi

Avrupa borsaları, yatırımcıların şubenin sağlığını değerlendirmek üzere ABD bankalarının bilanço açıklamalarını izlemesiyle yükselirken, Çin’deki ekonomik toparlanma yatırımcı iştahını artırdı. Avrupa’nın en büyük şirketlerinin hafta başında beş günlük kazançlarını durdurmasıyla bir yılın zirvesinden düştükten sonra yüzde 0.2 yükseldi. Bankacılık hisseleri yüzde 0,8 yükselerek dün sektör genelinde görülen kayıpları telafi etti.

aliagaajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu