İşitme engelli çocuklara ‘Akıl Oyunları’ eğitimi
Sağır çocuklara ve Büyükşehir Belediyesi tarafından CODA formunda ebeveynleri tanımlanan sağır çocuklara Akıl Oyunları eğitimi verilmektedir.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, dünyada CODA (Children of Deaf Adults) formunda tanımlanan ‘ebeveynleri sağır ancak işitme engelli olmayan çocuklar’ ile işitme engelli çocuklara özel akıl oyunları eğitimleri başlattı.
AKIL OYUNLARI EĞİTİMİ
Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen proje, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü ve Yaygın Eğitim Şube Müdürlüğü ile ortak yürütülüyor. Akıl oyunları eğitimi; ebeveynleri sağır ama sağır olmayan; İki dil ve iki kültürle yaşayan çocuklara (CODA) ve işitme engelli çocuklara verilir. Eğitimler, işitme engelli çocukların ve okul çağına başlayan CODA çocukların sosyalleşmesi amacıyla haftada bir gün, günde 4 saat olarak verilmektedir. Eğitime katılan çocuklar ve refakatçileri evlerinden alınarak kursun yapıldığı İzmit Mevlana Kültür Merkezi’ne getiriliyor ve kurs bitiminde evlerine bırakılıyor.
YIL BOYUNCA EĞİTİMLER
10 işitme engelli ve 10 KODA’lı çocuğun eğitim aldığı akıl oyunları ile çocukların eğitim alanında yaşadıkları eksikliklerin tamamlanması, zeka gelişimine katkı sağlanması, hızlı düşünebilmesi ve analiz üretebilmesi amaçlanıyor. Yetkililer, bu eğitimlerin yıl boyunca devam edeceğini ve çocukların eğitim ve öğretim hayatlarını olumlu yönde pekiştireceğini belirtti.
İŞİTME ENGELLİLERİNİN EĞİTİMİ
İşitme kaybının derecesi, işitme engelli bireylerin özel eğitim ihtiyacının belirlenmesinde değerlidir. İşitme bozukluğunun derecesi, kişinin frekans yoğunluğunu ne kadar iyi duyabildiğine bağlı olarak genellikle hafif, orta veya şiddetli olarak tanımlanır. Eğitim gereksinimi orta derecede işitme bozukluğu ile başlar. İşitme engelinin derecesi arttıkça kullanılan temas modelleri ve eğitim teknikleri de farklılaşacaktır.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı